DM Västmanlands historik
Allt startade 1988 med en trevlig apporteringsdag i aktivitetssektionen och utifrån den jobbades regler och poängberäkning fram med grund i lydnadens protokoll.
Målet var, och är, att ha kul tillsammans med varandra och våra gyllene hundar under aktiva former. Att dessutom kora en värdig mästare i en trekamp – var/är bonus! Sedan dess har det rullat på, med många anmälningar varje år. DM har hela tiden utvecklats för att bli alltmer lättillgängligt.
Ett tavla som vandringspris inköptes och ramen skänktes av Björn Sveninge AB.
Vi har i alla år haft förmånen att få hyra in oss på Skantzö campings fina område, vilket även gett oss tillgång till att hyra stugor och husvagnsplatser.
De första åren hade vi supékvällarna i en kall och inte så trevlig lokal, men vi kan nu vara i gemensamhetslokalen, vilket blev ett lyft!
Reglerna för DM är enkla och alla hundar genomför tre grenar under två dagar: utställning, lydnad och jakt, både lydnad och jakt anpassat efter hundens erfarenheter och som ”drive in”.
1989-1991 hade vi stora ark där vi skrev in poängen och stod och räknade in i det sista, trötta och virriga – men faktiskt så blev det inga större fel! Från 1992 har vi haft någon som stått för databehandling av resultaten, vilket i stort fungerat bra.
Varje lördagskväll sätts resultaten för dagen upp utanför supén, så att alla kan se.
Från början hade vi bara en kamp för alla, även valpar. Vi hade vanliga lydnadsprov, jaktprov med dummies för dem som inte tidigare jobbat med det eller vägrade. Vilt av alla de slag för hundar som startat på prov. Under utställningen var det 17 (!) delar som bedömdes.
Vi hade en startklass i lydnad, som man bara fick starta i ett år, för att sedan flyttas upp till lydnadsklass I.
Under den första tiden var jaktprovet förlagt till en grustäkt söder om Kolbäck, som sedan inte fick användas då det inplanterats fisk där. Sedan dess har vi varit på samma plats vid Skantzsjön vilket fungerat mycket bra.
1999 , efter 10 år beslutade vi att valpar ( 4-12 månader) skulle få ett eget DM, så sedan dess korar vi även en valpmästare.
Utställningsprotokollet har tagits ned till 11 bedömningspunkter inkl. helheten.
Det som tidigare hette startklass lydnad, blev novislydnad, en enkel bana med lite andra moment än i tävlingslydnaden där, ingen tvingades att gå upp i nästa klass.
2002 beslutade vi att ha en Guldhundskamp, för de hundar som gick i novis i både lydnad och jakt. I ungefär samma veva slutade vi med jaktproven och vilt – det blev ett enklare working test (wt) istället, med enbart dummies. Tanken att den enbart skulle vara hundar som tog vilt i DM, har helt naturligt försvunnit under åren.
Nu har vi haft samma inriktning/indelning några år, men 2013, togs lydnadsklass I,II,III och elit bort och ersattes av en lydnad enl. klass I, men utan koppel. Dessutom togs tävlingsledaren bort och banan gicks efter skyltar, som i rallylydnad. Allt för att spara på funktionärer.
1990 fick vi två hundar med samma poäng, DM:t avgjordes då med ett sök på vilt, där den ena hunden slog den andra.
2013 kom 3 hundar på samma poäng och det bestämdes att alla tre skulle dela på titeln.
Efter det beslöt styrelsen att gå ut med en enkät om hur DM fungerar, förbättringar och andra synpunkter kring hela arrangemanget.
Utifrån svaren jobbar nu en grupp och medlemmarna kommer att få ta del av de tankar och idéer som gruppen tagit fram, för att vi ska kunna ta ett beslut.